Nytt program!

”Från fransk dekadens till engelsk elegans – musik för blockflöjt och tangenter”

I ett program med blockflöjten i sällskap med såväl cembalo som piano presenteras musik från en raffinerad kultur som snart ska gå under i den Franska revolutionens blodbad och en kultur som långsamt reser sig efter en katastrof: det Första Världskriget. Vi bjuder på en färgsprakande promenad från tungt parfymerade franska salonger till ett vemodigt, Tolkienskt landskap.

Om programmets bärande idéer: en kort historik

Den sena, franska barocken bjuder på något av det mest spännande man kan hitta inom kammarmusikens domäner. Solkungens (Louis XIV:s) ritualiserade konst har släppts fri, och musiklivet blomstrar som en följd av den konstnärliga yttrandefrihet som äntligen låter kompositörer och utövare vandra obesvärat.

Den franska musiken för cembalo, eller clavecin som det heter, utvecklade helt egna särdrag. I smått impressionistiska, fristående stycken med titlar som ibland refererar till personer, andra gånger till situationer eller sinnesstämningar, får vi en inblick i en underbar värld dömd att förstöras med franska revolutionens terror.

Parallellt med utvecklingen av cembalon och dess repertoar skedde en förfining av flöjtspelet. Kompositörer som Michel Blavet och Anne Danican Philidor ställde nya krav på instrumentets uttryck med musik som blev populär långt utanför Frankrikes gränser.

Flöjttraditionen har varit stark i Frankrike allt sedan familjen Hotteterre i slutet av 1600-talet gav instrumentet en modernare design; samma sak kan man säga om familjen Dolmetschs betydelse för det tidiga 1900-talets spirande intresse för tidig musik. Bockflöjtisten, blockflöjtsmakaren, forskaren med mera Carl Dolmetsch (1911-1997) gjorde en enastående insats för att etablera blockflöjten som ett fullvärdigt instrument. Under nästan 50 år presenterade Carl Dolmetsch från 1939 och framåt nyskriven musik för blockflöjt på en av de mest berömda scenerna i London, Wigmore Hall. Resultatet av Dolmetschs insats är en repertoar av oskattbart värde som länge legat ospelad.

Många av dessa verk komponerades för blockflöjt och piano i en stil som sedermera av avantgardet kallades föråldrad; vi har valt verk av bland andra York Bowen (på sin tid kallad Englands Rachmaninov) och Lennox Berkeley; aldrig för eller senare har en blockflöjt klingat så!

Programmet

… består av två delar; före paus den franska dekadensen med blockflöjt och cembalo, efter paus den engelska elegansen med blockflöjt och piano. Vi har med oss en stor cembalo av fransk modell och behöver bärhjälp.

Före paus verk av bl. a. Forqueray, Blavet, Danican-Philidor, Duphly och Royer.
Efter paus verk av bl. a. Bowen, Berkeley och Rubbra.